Årets medaljörer – Gunilla Bergström och Anders Kompass

I samband med Pro Patrias årsmöte den 1 juni 2018 tilldelades barnboksförfattaren Gunilla Bergström och ambassadör Anders Kompass Kungl. Sällskapet Pro Patrias guldmedalj För medborgerliga förtjänster i 12:e storleken.

Motiveringar:

Gunilla Bergström
”Du har i ditt författarskap vänt dig till en mycket ung läsekrets, och för att nå dem använder du ett enkelt och rakt språk och låter också bilderna föra budskapet vidare i st.f. långa förklaringar. Det är Alfons som varit i centrum för många berättelser där du också tagit upp frågor som barn funderar på men som man ofta rundar. Det är många barn som fått tillgång till språk och händelser som inspirerat och utvecklat och som har ett tydligt minne av dina berättelser.

För ditt långa och engagerade författarskap för barnen vill vi tilldela dig vår guldmedalj ”För medborgerliga förtjänster” i 12:e storleken.”

Anders Kompass
”Med barnens rätt i centrum har du gått deras ärenden i en situation där många skulle ha valt att hålla tyst och låta allt dra förbi. Du visade på stort civilkurage när du vidarebefordrade rapporten om att franska soldater utnyttjade barn i ett läger i Centralafrikanska republiken, vilket ledde till suspendering som så småningom hävdes. Att veta vad som bör göras och också göra det och vara den som blåser i visselpipan är sällan populärt men nödvändigt.

För ditt mod och din beslutsamhet att göra just detta vill vi uppmärksamma dig med vår guldmedalj ”För medborgerliga förtjänster” i 12:e storleken.”

På bilden: Gunilla Bergström och Pro Patrias ordförande Marianne af Malmborg. Foto: Ulf Lodin