Årsmötet 2012

Sällskapets årsmöte år 2012 ägde rum måndagen den 11 juni på Bååtska palatset i Stockholm.Vid årsmötet tilldelades följande personer Sällskapets medalj För medborgerliga förtjänster

Pija Lindenbaum
Pija Lindebaum är författare och skapare av många bilkderbokssuccéer för barn. Med en stor portion humor och originalitet skapas fantastiska skildringar av barn i vår tid och vi känner igen berättelser om Gittan och gråvargarna, När Åkers mamma glömde bort och Siv sover vilse. Det blir tokigt, roligt, lite konstigt och mycket typiskt, precis som det är i vanliga familjer. Att så levande kunna förmedla berättelser som ger spännande och inspirerande upplevelser för barn är en konst som vi är glada att kunna uppmärksamma med vår guldmedalj i 12:e storleken.Lill Lindfors
Sångerska, komiker och skådespelare är tre färdigheter som kännetecknar Lill. Hon har i mer än femtion år visat en fantastisk förmåga att roa och glädja ett auditorium. Många av hennes texter har också en djup mening och en varm medmänsklighet som väckt stort gehör hos lyssnarna.

Lill är barnboksförfattare och Sveriges första UNICEF-ambassadör. Hon har bl.a. varit i Nepal och i Paraguay för att ta del av projekt som syftar till att ge barn ett drägligare liv, bl.a. genom att lärsa sig läsa och skriva. Hon ingår också i 1,6 miljonerklubbens kärntrupp som verkar för att kvinnor ska ha bästa livskvalitet och hälsa. För alla dessa insatser är det en stor glädje för oss att få tilldela Lill Sällskapets guldmedalj i 12:e storleken.

Janos Solyom
Janos Solyom har i många år varit en föregångare när det gäller att sprida klassisk musik till breda lager, bl.a. genom TV-framträdanden och stora konsertserier. Janos är en skicklig konstnär som dessuom har förmåga att göra spirituella presentationer och hans improvisationer har gjort honom mycket uppskattad. Janos kom till Sverige i samband med Ungernkrisen endast 18 år gammal och debuterade här tillsammans med Stockholmsfilharmonikerna efter bara ett par år. Hans repertoar är bred och hans skicklighet har uppmärksammats i många delar av världen. För ett framstående konstnärskap tilldelar vi Janos vår guldmedalj i 12:e storleken.

Gunnar Wetterberg
Historia och samhällspolitik är två områden vi gärna förknippar med Gunnar Wetterberg. Hans böcker och artiklar om olika skeenden i Sveriges historia fängslar och inspirerar till fortsatta studier. Gunnar Wetterberg har förmåga att på ett mycket fängslande sätt kunna beskriva förhållanden från förr t ex i sin biografi över Axel Oxenstierna och historia över Sveriges Riksbank, men också att formulera diskussionsunderlag kring mera provocerande frågor som t ex om Förbundsstaten Norden.

Gunnar Wetterberg tilldelas vår guldmedalj i 12:e storleken för sina framstående förtjänster om historisk vetenskap.