Pro Patrias medaljörer 2019

I samband med Pro Patrias årsmöte den 13 juni 2019 tilldelades Georg Riedel, Thor Guttormsen och Johan Wendt Pro Patrias medaljer

Kompositören och musikern Georg Riedel har tilldelats Kungl. Sällskapet Pro Patrias guldmedalj För medborgerliga förtjänster i 12:e storleken.
Grundaren av Grunden Bois Thor Guttormsen och grundaren av Ung Autism och Mattecentrum Johan Wendt har tilldelats Kungl. Sällskapet Pro Patrias guldmedalj För medborgerliga förtjänster i 8:e storleken.


Motivering Georg Riedel:
”Georg Riedel har skapat otroligt mycket musikglädje både för vuxna och för barn. Han har
bl a samarbetat med pianisten Jan Johansson i ”Jazz på svenska”, en av vår tids bäst säljande jazzinspelningar. Han har lett barnkörer sommartid för allmänheten på Fårö.
Många förknippar Georg Riedel med musik för barn genom musik bl a till Astrid Lindgrens verk på film och teater, t ex ”Lille katt” och ”Hujeda mej”, till Lennart Hellsing, till Alfons Åberg. Listan kan göras hur lång som helst.
Ett exempel på vilket spår han satt i våra musikhjärtan är ”Idas sommarvisa” som idag har blivit en självklar tradition på svenska skolavslutningar.
Pro Patria uppmärksammar allt detta goda han givit oss genom att tilldela honom vår guldmedalj i 12:e storleken.”

Motivering Thor Guttormsen:
”Thor Guttormsen har startat en helt vanlig idrottsklubb i Göteborg som kallas Grunden Bois med ändå en viktig skillnad. Klubben riktar sig först och främst till tjejer och killar med intellektuella funktionsnedsättningar och verksamheten har nu varit igång i mer än 25 år. Dessa barn har fått finna glädje och kamratskap i att träffas.

Det idrottsliga är egentligen inte det centrala utan ett medel att ge dessa barn och ungdomar ett värde i vardagen. Glädjen att få vara med som alla andra i en gemenskap vilket också förändrar vardagen för familjerna.
För sina insatser till gagn för dem som lätt hamnar utanför vill Pro Patria uppmärksamma honom med vår guldmedalj i 8:e storleken.”

Motivering Johan Wendt:

”Johan Wendt har gått från en utbildning till civilingenjör i väg- och vattenbyggnad till att engagera sig för att barn och unga med rätt stöd ska kunna förverkliga sina drömmar.
Det började med att han grundade Mattecentrum, som ger gratis läxhjälp i matematik, en idé som han också fört vidare till Danmark. Han har också bildat Kodcentrum, en ideell förening som lär barn programmering och ytterligare föreningen Ung autism, där barn med neuropsykiatriska diagnoser bl a kan träffas för att bara ha roligt.
Johan Wendt betonar gärna att alla ska ha samma möjligheter, vilket kan tyckas självklart. Den viktiga är dock att han har gått från tanke till handling och satt detta på plats till gagn för så många barn.
Pro Patria uppmärksammar Johan Wendt genom att tillldela honom vår guldmedalj i 8:e storleken.”