Särskilda föreningsstöd

Sedan 2019 har Pro Patria delat ut större bidrag till utvalda föreningar. Det första projektet var tillsammans med KFUM Ängsholmen/Sköna Dar, som efter tre år fick fortsatt stöd i ytterligare tre år.
Därefter har ”stora föreningsbidrag” beviljats till VildaKidz i Norrbotten, STF Tillsammans, Makalösa Föräldrar och Maskrosbarn.

Nu finns det möjlighet för fler föreningar/organisationer att söka ett ”Särskilt föreningsstöd”. Utgångspunkten för Pro Patrias stöd är alltid att ”särskilt stödja barn och ungdomar som av ekonomiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i sin livsföring att delta i samhällets gemenskap”. Aktiviteterna ska syfta till att nå ut till unga som redan är med i föreningar/organisationer, men självfallet också till nya barn och ungdomar. Pro Patria beviljar bidrag till ungdomar upp till 21 år.
Vi ser helst att föreningen/organisationen tidigare fått stöd från Pro Patria, d v s i form av ett s k ”vanligt föreningsstöd” eller ett s k ”särskilt stöd”.
Är din förening/organisation intresserad av att söka ett ”Särskilt föreningsstöd” är ni välkomna att höra av er till oss. Skicka ett mail till ml.bergh@propatria.se så hör vi av oss.

Nedan kan du läsa om Pro Patrias pågående satsningar.

Maskrosbarn
Helgläger i Göteborg och Skåne


Maskrosbarn är den femte organisationen som får Pro Patrias stora föreningsbidrag. Stödet är på tre år (2024-2026) och det är öronmärkt för Maskrosbarns helgläger i Malmö och Göteborg.
– Tack vare ert stöd har vi möjlighet att erbjuda helgläger i Skåne och Göteborg för ungdomar som lever i svåra hemförhållanden. Stödet spelar en viktig roll för att ge ungdomarna en välbehövlig paus från vardagen och möjlighet att delta i meningsfulla fritidsaktiviteter. Med er hjälp får ungdomarna helt utan kostnad prova aktiviteter, träffa nya vänner, möta förebilder och känna gemenskap. Vi kan erbjuda dem en bred variation av roliga aktiviteter, ge dem presenter, god mat, en massa fika och gratis kollektivtrafikbiljetter till och från läger. Ert bidrag gör skillnad!, säger Klara Gustavsson, verksamhetsutvecklare.

Valet av platser för helglägren förklarar Klara Gustavsson så här:

– Vi bedriver helgläger i Göteborgsområdet och Skåne för att ungdomar ska få möjligheten att komma till en plats där de får vara barn, få en paus från sin vardag och träffa trygga vuxna. Maskrosbarn har kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö, och söker hela tiden sätt att nå ut till ungdomar landet över. I Stockholm finns flera aktörer som erbjuder stödinsatser och ett brett utbud av aktiviteter att delta i, men utbudet varierar runt om i landet. Inte minst beskriver många ungdomar som bor i mindre orter på landsbygden att de har svårare att hitta meningsfulla sammanhang, aktiviteter och stöd. Lägerverksamheten utanför Göteborg har därför hela Region Västergötland som upptagningsområde, och även ungdomar från Bohuslän. Och genom att placera lägergården som är ansluten till Malmökontoret i norra Skåne är förhoppningen att, utöver hela Region Skåne, också nå ut till ungdomar i Småland, Blekinge och Halland. Det för att så många ungdomar som möjligt i vår målgrupp ska ha möjlighet att ta del av stödet vi erbjuder.  

Så här kommenterar en ungdom som deltagit i ett av lägren: ”Det blev ju som en slags gemenskap och
samhörighet som jag tror att andra inte får uppleva om de inte har varit med om något liknande. Folk blir hörda på ett annat sätt, alla får uppmärksamhet på ett positivt sätt. Det är en erfarenhet man kommer att ta med sig hela livet tror jag. Efter ett sånt här helgläger så får man massor av energi.” 


Sveriges Makalösa föräldrar
Sommarläger för lokalföreningar

Makalösa föräldrars stora stöd sträcker sig från 2022–2024 och uppgår till 250 000 kr per år. Under satsningens andra år har fokus legat på att ge stöd till sommarläger och riktade aktiviteter till de mest utsatta medlemmarna. Makalösa Föräldrars huvuduppgift är att skapa bättre förutsättningar för ensamstående föräldrar och barn och erbjuda meningsfulla verksamheter genom sina lokalföreningar och familjenätverk i Sverige.

Pro Patrias stöd har bidragit till att åtta lokalföreningar – i Umeå, Örebro, Uppsala, Stockholm, Trestad, Göteborg, Malmö och Kristianstad – har fått medel för att arrangera sommarläger. Därutöver har riksförbundet arrangerat ett familjeläger i Bohuslän för de mest utsatta medlemmarna.

Så här kommenterar några av deltagarna de lokala sommarlägren:
” Ett efterlängtat andningshål, en idyllisk sommargemenskap som gav kraft och hopp att fortsätta kämpa hemma. Så skönt att vara på en plats där barnen kunde springa fritt och leka över åldersgränsen, trots att de inte kände varandra, och vi vuxna kunde få umgås och finna stöd och gemenskap hos folk som fattar ens livssituation.”

”En helt magisk upplevelse, vår familj skulle aldrig kunna åka och hyra en stuga på egen hand p g a ekonomin och det skulle vara svårt som ensamstående att rådda med allt. Detta läger gav möjlighet till gemenskap, härliga minnen och ny vänskap för livet.”

Så här kommenterar några av deltagarna familjelägret:
”Endast en enda vecka som denna vi fick, utav årets 52 veckor, har gett oss extra mycket. Speciellt har den förändrat våra liv jättemycket. OTROLIGT men sant.”

”Denna vecka betyder jättemycket för oss. Det är en annan typ av lugnande och avslappnande vardag vi aldrig kunnat få annars.”

KFUM Ängsholmen/Sköna Dar
Jämlikhet och mångfald

Pro Patrias första ”särskilda föreningsprojekt” är samarbetet med KFUM Ängsholmen/Sköna Dar. Efter den första treårsperioden 2019-2022 förlängdes satsningen med ytterligare tre år, d v s 2022–2024.

Under året genomfördes följande aktiviteter: Sköna Dar påsklov, Sköna Dar sommar (två perioder). Ledarhelg för Unga Själar och Sköna Dar höstlov.

Räknat i antalet besök och deltagare var 2023 ett rekordår för Sköna Dar. Ändå låg resultaten inte riktigt i nivå med förväntningarna på förhand, något som främst berodde på vädret. Flera inbokade besök fick därför ställas in.

De aktiviteter som främst präglar Sköna Dar är klättring, segling, kanot, rodd, paddelbåt och bad.
Sköna Dar riktar sig till barn och ungdomar som lever med socioekonomiska utmaningar och/eller har utländsk bakgrund, och den ambitionen gäller även ledargruppen.

Så här skriver Sköna Dars projektledare:
”Vi lever med en samhällsdebatt där olikheter ständigt omtalas som problem istället  för möjligheter. Sköna Dar ska vara en motvikt till den utvecklingen. Hos oss ligger fokus på det som förenar – att få lära, utmanas, skratta och umgås”.

VildaKidz
År fyllt av aktiviteter i Norrbotten

Pro Patrias treåriga samarbetsprojekt med VildaKidz förlängdes med ytterligare tre år med start 2023. Stödet har uppgått till 250 000 kr varje år.

VildaKidz är en allmännyttig ideell förening som är verksam för barn och unga i Norrbottens län sedan 2015. VildaKidz anordnar kostnadsfria aktiviteter där alla kan vara med. Verksamheten utgår från Barnkonventionen där det står att alla barn ska ha rätt till en meningsfull fritid. ”Det gör vi genom våra kostnadsfria aktiviteter men vi tänker hela vägen från A till Ö. Även om det är gratis att vara med oss så kostar bussresan dit, mat och eventuell utrustning – så även det ser vi till att det är gratis för de som behöver så att verkligen alla kan vara med. Vi vet att på högtider och lov mår de utsatta barnen som sämst och samhället ”stänger” och samhällets stöd räcker inte till, så här kan vi göra störst nytta”.

2023 har VildKidz genomfört ett stort antal aktiviteter.
”Flera tusen barn och unga i åldrarna 0-18 år har tack vare er fått en meningsfull fritid via oss, tillsammans kan vi göra skillnad”, säger VildaKidz verksamhetsledare Anna Karlsson.

Här följer några (av många fler) exempel på aktiviteter som VildaKidz genomförde under 2023:
– Läxhjälp och träning två gånger i veckan
– Musikalkonsert för 200 vildingar samt matutdelning i Luleå
– Revy och matutdelning för 300 vildingar i Piteå
– Matutdelning i Arvidsjaur
– Marknad och matutdelning i Jokkmokk
– Lopp där alla deltar utifrån sin egen förmåga
– Slalomläger i Kåbdalis (Jokkmokk)
– Sportlov, hundspann i Piteå
– Påskägg och påskfrukt till barn
– Påsklov i Hemavan med skidor och fjällvandring
– Cykelskola våren 23
– Piratäventyr med 118 stycken vildingar
– Robinson hela sommaren 2023 i alla 14 kommuner
– Let´s Go Arvidsjaur
– Juoksengi sommarmarknad med mat, transport, barnaktiviteter och prisutdelning
– Kukkolaforsen fiske
– Trollsjön, fjällvandring i Kiruna med barnfamiljer
– Bärplockaraktiviteter, lärande – hur kan jag klara mig själv ekonomiskt och lära om skogen
– Fiske på Stora Stenträsket
– Julbord Western Farm i Boden
– Julklappar och julmat till behövande

STF Tillsammans
Ny satsning på läger för innanförskap

Sedan 2020 har Svenska Turistföreningen (STF) varit en av mottagarna av Pro Patrias stora föreningsstöd. Under och efter pandemin har verksamheten styrts om, vilket har inneburit en omstart av den ursprungliga satsningen.

Under 2023 har STF särskilt satsat på att utveckla lägerverksamheten för att nå ut till dem som inte är vana att vistas i naturen. Inom ramen för detta har de under året arrangerat två läger:
– Fjällvandring för innanförskap och god hälsa – ett läger i Härjedalen arrangerat av STF och Hej Främling Jämtland.

– Ungdomsläger på Värmdö för integration och gemenskap med STF Tillsammans Stockholm och Miljöverkstan Flatens Äventyrsgrupp.

Så här säger Ahmed, en av deltagarna på ett av lägren:
”Jag har lärt mig många saker och fått nya vänner som jag inte träffat innan. Det var första gången jag testade yoga och att göra upp en eld. Det gick faktiskt bra och det var roligt!”.